Wat is de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een compact printplaatje met de functionaliteit van een complete computer. Door de makers is het systeem enerzijds primair bedoeld voor het onder de knie krijgen van de grondbeginselen van computertechniek en anderzijds voor het besturen van simpele en meer complexe zaken.

Omdat de Raspberry op een besturingssysteem draait – bijvoorbeeld een Linux-variant – is het gebruik net wat makkelijker dan dat van een kale microcontroller. Toch is de Raspberry ook prima inzetbaar voor minder begaafde computeraars. Bijvoorbeeld gewoon als ultrasimpel systeempje dat je aansluit op de tv in de huiskamer, het minicomputertje heeft voldoende power aan boord voor het browsen van websites en draaien van mailsoftware.

Het betekent dat  je de tv kan inzetten voor wat meer serieuze werkzaamheden dan de veelal standaard aanwezige Smart-tv apps aan mogelijkheden bieden, terwijl elke niet-slimme tv ineens een héél stuk slimmer wordt door koppeling met de Raspberry.

En interesseert een meer veelzijdig systeem je eigenlijk niet zoveel, dan is ook het configureren als mediacenter zo geregeld. Wat het allemaal extra interessant maakt is de lage prijs van het apparaat: voor minder dan €50, en voor bepaalde versies nog veel minder, koop je  Raspberry Pi op internet, onze voorkeur is bij https://www.sossolutions.nl/raspberry-pi snel en betrouwbaar.

De nieuwe Raspberry Pi 3 is iets prijziger, maar ook veel krachtiger dan zijn voorgangers.

Als je de Raspberry Pi in reicht als mediacenter kan je thuis op je tv de laatste films en muziek streamen. (LetOP: Downloaden of streamen van muziek en films is officieel illegaal en dus je eigen verantwoordelijkheid)

Navolgende tips en beschrijvingen zijn uitsluitend educatief bedoeld.

Bouw je Raspberry Pi in 2 simple stappen om tot mediacenter.

Stap 1: Download “KAOSbox LibreELEC Raspberry Pi 2B & 3B” dit is totaal compleet besturingssysteem met mediacenter software, gratis via:

Stap 2: Download “Win32 Disk Imager” dit is de software die je nodig hebt om de in stap 1 gedownloaden image van KAOSbox op je Raspberry Pi te installeren, via bijvoorbeeld:  http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/files/latest/download

Stap3: Plaats je Micro SD Kaart Klasse 10 (minimaal 8GB Micro SDHC) in een laptop of PC en start de Win32 Disk Imager om de KAOSbox LibreELEC Raspberry Pi 2B & 3B image op de SD kaart te installeren.

Stap4: Plaats de Micro SD Kaart Klasse 10 (minimaal 8GB Micro SDHC) in je Raspberry Pi en zet deze aan.

Tijdens de eerste keer opstarten met internetverbinding zal de Raspberry gedurende 15 minuten (afhankelijk van je internet snelheid) diverse keren rebooten en updaten. Wacht tot deze helemaal klaar is.

Je moet hiervoor enkel zorgen dat de Raspberry Pi internet verbinding heeft. Dit gaat het makkelijkst via een kabel, anders moet je bij het opstarten kiezen voor draadloos en je WiFi gegevens invullen.

Veel plezier met je Raspberry Pi mediacenter.