Cat 5 t/m Cat 7 verschillen

Wat zijn de verschillen tussen Cat5e, Cat6, Cat6a en Cat7?

De kabelcategorieën Cat 5e, Cat 6, Cat 6a en Cat 7 verschillen in snelheid waarmee data worden overgedragen. En ze verschillen in bandbreedte, dus de hoeveelheid data die tegelijkertijd verwerkt kan worden. Vergelijk het met een snelweg: op alle rijstroken wordt 100 km/u gereden, maar het maakt wel uit of het een 2-baans of 5-baans snelweg is. Bij netwerkkabels staat de bandbreedte gelijk het aantal rijbanen: hoe hoger de bandbreedte, hoe meer data tegelijkertijd overgebracht kunnen worden.

Dus is een hogere categorie altijd beter? In principe wel…mits je de capaciteit van het netwerk volledig benut. Maar dit is in de realiteit niet altijd het geval. Wij leggen uit wanneer een Cat5e of Cat6 kabel voldoende is en wanneer je beter voor een Cat6a of Cat7 kabel kunt gaan:

Cat5e

✔️ Voor kleinere thuisnetwerken

Cat5e kabels kunnen snelheden bereiken tot 1000 Mbit/s, hebben een bandbreedte van 100 MHz en ondersteunen gigabit netwerken. Deze kabel is in het verleden gebruikt voor kleinere thuisnetwerken. Als je een nieuw netwerk aanlegt, kies dan liever voor een Cat6 kabel. Deze kabel kan namelijk meer data tegelijkertijd verwerken. Vergelijken we het weer met een snelweg: Cat5e heeft 2 rijbanen en Cat6 heeft er 5!

 

Cat6

✔️ De standaard voor thuisnetwerken

Cat6 kabels kunnen snelheden bereiken tot 1000Mbit/s – dat is 1 Gigabit per seconde, hebben een bandbreedte van 250 MHz en ondersteunen gigabit-netwerken. Deze kabels zijn anno 2022 de standaard voor thuisnetwerken.

 

Cat6a

✔️ Voor intensief thuisgebruik en mkb-bedrijven

Cat6a kabels kunnen snelheden bereiken tot 10.000Mbit/s, hebben een bandbreedte van 500 MHz en ondersteunen 10 gigabit netwerken. Deze kabels kies je voor intensief gebruikte thuisnetwerken. Bijvoorbeeld als je online Full HD-films kijkt, online computerspelletjes speelt of thuis werkt en regelmatig online teammeetings in je agenda hebt staan. Cat6a is daarnaast de meest gebruikte kabel voor middelgrote bedrijfsnetwerken waar men tegelijkertijd veel up- en downloadt.

 

Cat7

✔️ Voor grote bedrijven en IT-netwerken

Cat7 kabels kunnen snelheden bereiken tot 10.000Mbit/s, hebben een bandbreedte van 600 MHz en ondersteunen 10 gigabit netwerken. Deze kabels worden voornamelijk gebruikt voor grotere bedrijfs- en IT-netwerken. Werken veel mensen tegelijkertijd op het netwerk – zoals klantenservice, verkoop, inkoop en de IT-afdeling? Dan moet het netwerk hard werken om alle gegevens storingsvrij te verwerken. Met een Cat7 kabel is dit geen probleem.

Kortom alle snelheden en bandbreedtes van alle kabels nog eens op een rij:

BRON: https://www.utp-kabel.nl/kenniscentrum/verschil-cat5e-cat6-cat6a-cat7.html