TOR BROWSER ANONIEM INTERNETTEN

Tor is een anoniem netwerk waarmee het zogeheten diepe web kan worden geraadpleegd. Gebruikers zijn volledig anoniem en kunnen ook geblokkeerde sites bezoeken of sites speciaal ontworpen voor Tor gebruiken. Die sites zijn niet te vinden via bijvoorbeeld Google.

Als je surft, zijn twee onderdelen zeer belangrijk: de data en het pakket waarmee de data wordt verstuurd. Bij normaal surfen worden de data en het pakket direct uitgewisseld tussen de verzender en ontvanger. In de meeste gevallen zijn dit jouw computer en de server van de website die je wilt bezoeken.

Tor zorgt ervoor dat het pakket dat je als verzender verstuurt wordt geanonimiseerd. Dit doet de software door de data versleuteld in een pakket met verschillende lagen op te slaan en informatie over de ontvanger, zoals het besturingssysteem dat de verzender gebruikt, uit het pakket te verwijderen.

De Tor browser is gratis te downloaden voor Windows, Mac en Linux. Omdat Tor is gebaseerd op Firefox, is de software grotendeels hetzelfde te gebruiken als een normale browser. Je kunt webadressen in de adresbalk invoeren om websites te bezoeken, zowel normale webadressen als .onion-adressen.

Enkele plugins, zoals Flash en Quicktime, worden door Tor geblokkeerd. Deze plugins kunnen ondanks het gebruik van Tor het ip-adres van de gebruiker doorsturen. Inmiddels maken veel websites gebruik van HTML5, dat plugins als Flash en Quicktime vervangt.