Hosting voor WordPress

Zonder een juiste hosting geen WordPress-website! Dit moet je weten als je een goede hosting provider voor je WP-website wilt hebben.

Harde eisen voor WordPress hosting

Het eerste wat je dus moet doen, is een contract met een hosting provider aangaan en webruimte op zijn server huren (meestal koop je er dan tegelijkertijd een eigen domeinnaam bij). De ruimte die je huurt, moet alleen wel aan bepaalde eisen voldoen. Welke eisen dat zijn, lees je op de site van WordPress zelf, zie het artikel To run WordPress we recommend your host supports. De meeste providers zullen wel aan deze eisen voldoen, maar het is toch goed om ervan op de hoogte te zijn.

De gestelde eisen hebben voornamelijk betrekking op de versies van PHP en MySQL die WordPress minimaal nodig heeft om goed te kunnen draaien. MySQL is een programma waarmee je je database kunt beheren (een database is een verzameling tabellen waarin alle gegevens van je WordPress-website worden opgeslagen). PHP is een programmeertaal die de afzonderlijke webpagina’s samenstelt op basis van de gegevens uit die database. Ik ga de eisen die aan PHP en MySQL worden gesteld hier niet overnemen, want ze worden steeds aangepast. Nu zal een goede hosting provider ook meegaan met de ontwikkelingen, dus als hij op dit moment aan de eisen voldoet, is de kans groot dat hij wel bij zal blijven op dit punt.

Soorten hosting

Die software-versies zijn echt harde eisen – voldoet de hosting provider die je op het oog hebt daar niet aan, dan kun je beter een andere zoeken. Maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten als je op zoek bent naar WordPress hosting. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende vormen van hosting, namelijk shared hosting, dedicated hosting en managed hosting.

Bij shared hosting huur je maar een klein stukje van de server voor het laten functioneren van je website. Diezelfde server wordt dus ook nog gebruikt door anderen. Dat hóeft geen probleem te zijn, maar het kán wel voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als je ‘buurman’ ineens zoveel verkeer trekt dat de server het niet aankan. Omdat jij op dezelfde server zit met je website, zal jij daar ook last van hebben.

Bij dedicated hosting huur je een complete server, en dan spelen dat soort risico’s natuurlijk niet. Maar dat maakt dedicated hosting daardoor wel gelijk een stuk duurder. De meeste mensen zullen dan ook voor shared hosting kiezen voor hun WordPress-website.

Ten slotte heb je nog managed WordPress hosting. Dat is een vorm van hosting waarbij de technische kant van het runnen van een WordPress-website door de hosting provider wordt gedaan. Je moet dan denken aan zaken als updates, dagelijkse backups, veiligheidsaspecten en goede ondersteuning van WordPress-specialisten (voor het geval er iets fout mocht gaan). Natuurlijk vallen de WordPress-kosten daardoor wat hoger uit dan wanneer je voor shared hosting had gekozen.

Comments are closed.