Beginnen met WordPress

Welk soort website kun je kiezen

Als je teksten op je WordPress website wilt plaatsen, dan sta je dus voor de keuze:

  1. Wil je WordPress gebruiken om een website te maken die uit allerlei losse artikelen bestaat die in omgekeerd chronologische volgorde aan de bezoekers van je site worden gepresenteerd (het meest recente artikel bovenaan)?
  2. Of wil je een website maken met content die voor het grootste gedeelte helemaal niet zo tijdgevoelig is?
  3. Combinatie van 1 en 2

Het eerste type website wordt een blog of forum genoemd. Natuurlijk kun je best een paar pagina’s maken voor je site (zoals een pagina met contactinformatie), maar het grootste gedeelte van je website zal uit berichten bestaan.

Het tweede type website zal in allerlei opzichten lijken op een gewone website. Je bezoekers kunnen met behulp van de links in het menu dan van de ene pagina naar de andere klikken, en eventueel ook hun reactie op de inhoud van je pagina’s geven, maar kunnen je verzameling pagina’s niet doorzoeken op datum van plaatsing of op tag.

Het derde type geeft de mogelijkheid een website plús blog te maken. Je website bestaat dan uit een aantal pagina’s, en op een van die pagina’s staat dan een overzicht van de berichten die je hebt geschreven. Dat berichtenoverzicht staat dus niet op de homepage, maar op een secundaire pagina, waardoor het wat minder in het oog springt.

CMS van WordPress

WordPress is een zogenaamd content management systeem ofwel CMS: een systeem om de inhoud (content) van je website te beheren, zonder dat de vormgeving (layout) daarbij veranderd. Het CMS van WordPress is een gemakkelijk systeem om de inhoud van je website te beheren. Naast het CMS van WordPress zijn er nog vele andere soorten van CMS-en, echter WordPress is momenteel de meest populaire.

Het CMS van WordPress onderscheidt maar twee verschillende soorten van content:

  • teksten
  • media (foto’s of afbeeldingen, audio en video)

Met behulp van het WordPress kun je deze teksten of media content aan je website toevoegen en bepalen waar en hoe je bezoekers deze te zien krijgen. Dit doe je online en zonder extra software, via de ‘achterkant’ van je website, je dashboard.

Content toevoegen via je dashboard

Aan de linkerkant van je dashboard staan links bovenaan buttons waarmee je teksten of media op je website zet. De knop Media spreekt voor zich, klik je daarop, dan kun je via een speciale interface afbeeldingen, audio-bestanden of video-bestanden uploaden naar je website. De teksten kun je op drie verschillende locaties plaatsen:

  • Berichten
  • Pagina’s
  • Reacties

Om de teksten te plaatsen op je website kun je kiezen uit Berichten en Pagina’s uit het linker menu van je dashboard. De knop (Reacties) kun je vooralsnog even vergeten, deze geeft toegang tot de locatie waar bezoekers eventueel gereageerd hebben op jou Pagina’s of Berichten. Je kunt deze reacties beantwoorden, verwijderen, aanpassen of als spam markeren.

Het verschil tussen Berichten en Pagina’s

Bij ‘berichten’ kun je het beste even denken aan nieuwsberichten: een continue stroom van nieuws over allerlei verschillende onderwerpen. Sommige berichten zullen met elkaar te maken hebben, andere helemaal niet. De meest recente berichten zijn het meest interessant omdat die betrekking hebben op onderwerpen die op dit moment actueel zijn.

Bij ‘pagina’s’ kun je denken aan hoofdstukken in een boek of onderwerpen in een tijdschrift. Op deze pagina’s staat meestal een welkom’s woord, uitleg over de website, contactgegevens en routebeschrijving, statuten, overzicht van leden of medewerkers en hun functies, fotogalerij, advertenties en andere informatie waarbij het nieuwsaspect een ondergeschikte rol heeft.

Comments are closed.