Wat is de Raspberry Pi

De Raspberry Pi (RPi) is een goedkope, maar mini-computer. De mini-computer is in 2012 ontworpen om studenten kennis te laten maken met programmeren en informatica. En dat is de Raspberry Pi gelukt. Binnen mum van tijd was de mini-computer razend populair bij scholieren, maar inmiddels ook bij handige hobbyisten, of eigenlijk moet ik zeggen ‘bij de makers’. De Raspberry Pi kan eenvoudige taken zoals internetten en e-mailen uitvoeren, maar ook complexe taken. Zo wordt de Raspberry Pi vaak ingezet voor het besturen van robots of Battle Bots.

De specificaties van een RPi
Er zijn in de afgelopen 14 jaar verschillende Raspberry Pi-modellen uitgebracht. Als we terugkijken naar de eerste generatie RPi, lijken de specificaties natuurlijk niet zo indrukwekkend, maar dat was in 2012 een heel ander verhaal. Elk nieuw uitgebracht model vanaf dat moment was steeds beter en krachtiger, maar de basis blijft hetzelfde:

  • Het mini-computertje past in je handpalm.
  • Er zijn USB-poorten aanwezig.
  • De mogelijkheid om een MicroSD-kaart te plaatsen is er.
  • WiFi of Ethernet (of beide) biedt verbinding met het internet.
  • GPIO, de pinnen waarmee je bijvoorbeeld robots kunt aansturen.
  • Er is een grafische kaart voor videoverwerking.
  • Er is RAM-geheugen.

Met deze basisspecificaties is bijna elke Raspberry Pi uitgerust. In de loop der jaren werden de RPi’s steeds geavanceerder. De latere versies, zoals de Raspberry Pi 4B, zijn zelfs in staat om video’s te bewerken en complexe taken zoals AI uit te voeren.

Wat kun je met een Raspberry Pi?
Met een Raspberry Pi kun je in eerste instantie leerzame projectjes maken, waarvoor de RPi ook is ontwikkeld. Door middel van dit kleine computertje is het mogelijk om op een toegankelijke manier de basis van programmeren en computerkunde te leren. Voor de wat gevorderde gebruiker is er echter veel meer mogelijk met dit handige apparaatje. Hier zijn twee voorbeelden van wat je kunt doen met je RPi.

Een weerstation maken
Het maken van een weerstation met een Raspberry Pi is een leuk beginnersproject met genoeg uitdagingen. Wat dit project interessant en leuk maakt, is het toevoegen en uitlezen van verschillende sensoren om de luchtgegevens te achterhalen. Zo heb je voor een weerstation data nodig van een temperatuur-, luchtvochtigheid- en luchtdruksensor. De data van deze sensoren moeten via een netwerk worden verstuurd naar een programma waar het kan worden uitgelezen en visueel worden weergegeven.

Maak een Smart Home systeem
Smart homes zijn huizen die gedeeltelijk geautomatiseerd zijn door slimme apparaten en goed doordachte automatiseringen. Dit onderwerp krijgt met de dag meer populariteit door voortdurende nieuwe ontwikkelingen. Op de hoogte blijven van smart home-ontwikkelingen kan bijvoorbeeld via de blogsite domotiseren.nl.

Door een Raspberry Pi de juiste zenders te geven, zoals een WiFi- en Zigbee-zender, is het mogelijk om je woning aan te sturen met een RPi. Het is hiervoor van belang dat je een Smart Home programma draait op de RPi, zoals bijvoorbeeld Domotica of Home Assistant.

Wanneer je slimme apparaten in huis hebt, kun je vervolgens automatiseringen instellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een slimme kachel automatisch aan te laten gaan wanneer de kamertemperatuur te laag is en je vertrekt vanaf het werk. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang je de juiste sensoren en actuatoren in huis hebt om aan te sturen met de Raspberry Pi.

Zo hebben de makers van de Athom Homey initeel handig gebruik gemaakt van de Raspberry Pi technologie om dit te verwerken in hun eind product de Athom Homey.

Bouw een Raspberry Pi mediacenter
Als je de Raspberry Pi inricht als mediacenter, kun je thuis op je tv de laatste films en muziek streamen. (Let op: Downloaden of streamen van muziek en films is officieel illegaal en dus je eigen verantwoordelijkheid). Dit project is dan ook educatief bedoeld.

Bouw je Raspberry Pi in 4 eenvoudige stappen om tot mediacenter:

  1. Download “KAOSbox LibreELEC Raspberry Pi 2B & 3B”. Dit is een totaal compleet besturingssysteem met mediacentersoftware, gratis via LibreELEC
  2. Download “Win32 Disk Imager”. Dit is de software die je nodig hebt om de in stap 1 gedownloade image van KAOSbox op je Raspberry Pi te installeren, via: SourceForge.
  3. Plaats je MicroSD-kaart Klasse 10 (minimaal 8GB Micro SDHC) in een laptop of PC en start de Win32 Disk Imager om de KAOSbox LibreELEC Raspberry Pi 2B & 3B image op de SD-kaart te installeren.
  4. Plaats de MicroSD-kaart Klasse 10 (minimaal 8GB Micro SDHC) in je Raspberry Pi en zet deze aan.

Tijdens de eerste keer opstarten met internetverbinding zal de Raspberry gedurende 15 minuten (afhankelijk van je internetsnelheid) diverse keren rebooten en updaten. Wacht tot deze helemaal klaar is.

Je moet er alleen voor zorgen dat de Raspberry Pi internetverbinding heeft. Dit gaat het makkelijkst via een kabel; anders moet je bij het opstarten kiezen voor draadloos en je WiFi-gegevens invullen.

Waar koop ik een Raspberry Pi?
Het kopen van een Raspberry Pi is online het meest eenvoudig. Er zijn in Nederland meerdere webshops die verstand hebben van deze handige computertjes, zoals bijvoorbeeld SOS Solutions. Deze verkopers hebben altijd wel meerdere modellen te koop en verschillende ‘extensies’, zoals extra antennes of andere accessoires.

Conclusie
De Raspberry Pi is een handige computer om bijna alle eenvoudige en complexe computertaken uit te voeren die je kunt bedenken. De minicomputers kosten niet veel geld en er staan online tal van How-To-projecten uitgelegd. Een leuke manier om jezelf te prikkelen en het programmeren op te pakken. Meer informatie over onder andere de geschiedenis en de verschillende besturingssystemen van de Raspberry Pi is te lezen in dit blog over de RPi.

Veel plezier met je Raspberry Pi .